Återgång till där jag började

För att läsa hela inlägget så klicka på länken i detta inlägg

Hej alla följare…ironiskt skrivet då det bara är 4 som följer bloggen på på bloggen via WordPress men över 1600 som följer ”Surdegsbagar’n i Stockholm på Facebook”.

Nu har jag testat att baka ”Stureby Levain” från Martin Johanssons bok ”Surdegsbröd” igen. Hans blogg www.paindemartin.se är klart värt ett besök

Gör först en Surdeg, inte att förväxla med en ”Surdegsgrund”

Dag 1 morgon:

  • 100g pigg och bubblig flytande surdegsgrund
  • 200g ljummet (30-35 grader) vatten
  • 150g Vetemjöl (gärna Ekologiskt)
  • 50g Rågmjöl (gärna stenmalet)

Blanda alla ingredienser i en bunke och täck med plastfolie (eller bakduk i silikon) och låt stå i rumstemp till kvällen.

Dag 1 kväll:

  • Surdegen från morgonen
  • 450g vatten
  • 750g Vetemjöl (gärna Ekologiskt)
  • 20g salt (gärna oraffinerat)

Blanda allt förutom saltet i en bunke för hand i 10 minuter, eller i degmaskin i 6-7 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5-6min för hand eller 4-5 minuter i degmaskin.

Låt degen sedan vila i bunke övertäckt med plast eller lock i 1 timme. Nu ska degen sträckas och vikas. Fukta ena handen med vatten och ta tag i degen och lyft samt dra den inåt mot mitten. Gör samma sak hela vägen runt bunkens kant. Vänta 30 minuter och upprepa samma procedur igen. Ställ sedan bunken kallt (4-6 grader) över natten.

Morgon dag 2:

Upprepa sträckning och vikning en gång och låt stå kvar kallt under dagen.

 

Kväll dag 2:

Ta in degen i rumstemperatur och låt stå 2 timmar. Sätt igång ugnen på minst 275 grader och max 285 grader och placera en baksten på plåt, eller bara en plåt i mitten av ugnen samt en oöm metallbunke i botten av ugnen (om du inte har ångfunktion på din ugn). Häll upp på degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Utan att pressa ur luften ur degbitarna så sträck ut till en rektangel på kanske 20×30 centimeter och vik in ena långsidan så den möter den andra. Låt skarven vara på sidan så spricker brödet där det vill.

Lägg ett bakplåtspapper på bakstenen eller plåten och lägg in båda bröden samtidigt. Lägg ett par 4-5 isbitar i den oömma metallbunken och stäng ugnen. Alternativ slå på ångfunktionen. Sänk till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och luftar ugnen genom att öppna ugnsluckan några sekunder var 5:e minut. Lufta 2-3 gånger. Efter en total gräddningstid på ca 30-35 minuter är bröden sannolikt färdiga att tas ut. Vill du vara helt säker så använd en termometer och kontrollera att innertemperaturen är 94-95 grader.

Låt svalna på galler utan täckning i minst 40 minuter innan du ens tänker tanken på att skära i brödet. Vill du inte ha fullt så hård skorpa kan du lägga över en lätt fuktat Linnehanduk över bröden.

Lycka till!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s