Decemberbröd

Har haft fullt upp med mitt ordinarie jobb, så bakandet har fått komma i tredje hand så att säga. Men nu börjar jag försöka mig på att baka det som jag kallar Decemberbröd. Andra kallar det Julbröd.

Vi snackar Vörtbröd….vi snackar bröd utan jäst och andra tillsatser. Ja…jag anser att industriellt producerad jäst är en tillsats.

Skållning:
10
g rivet Apelsinskal eller 15 krossade Pomersansskal
190g Ekologiskt Rågmjöl
1 tsk malen ingefära
1 tsk hel kardemumma (mortlas)
1 tsk malen nejlika
520 g kokhett vatten

Deg:
180-220 g vatten (beroende på hur mycket vatten skållningen absorberat)
200 g Pigg och frisk Rågsurdegsgrund
60 g vörtextrakt
20-25 g salt
200 g mörk sirap
800 g Ekologisk Rågsikt

Dag 1, kväll:
Blanda alla ingredienser till skållningen och blanda noga. Låt svalna över natten i kylskåp, eller utomhus om det inte är minusgrader.

Dag 2, morgon:
Blanda ingredienser till degen med skållningen från gårdagen. Börja med den mindre mängden vatten och tillsätt mer efter hand om degen blir för fast. Den ska vara kladdig, men absolut inte ”flytande”. Kör i degmaskin 4-5 minuter, eller för hand i 10 minuter. Låta jäsa i rumstemperatur 2 timmar och ställ sedan kallt (5-7 grader) under 8-10 timmar.

Dag 2, kväll:

Ta upp degen på mjölat bakbord/bänk och dela i 2 eller 3 bitar. Väg gärna upp så att de blir lika stora. Undvik att arbeta in mer mjöl om möjligt. Forma bröden och lägg ned i smorda brödformar. Sätt ugnen på 250 grader med dubbla plåtar eller baksten i mitten.

Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar tills de rest sig rejält. Det kan gå snabbare beroende på hur pigg din Rågsurdegsgrund är. Håll lite koll var 30:e minut på jäsningen.

Ställ in formarna direkt på plåten eller bakstenen och spraya in rejält med vatten i ugnen. Detta gör att ytan på bröden inte torkar och hjälper till att få dem att resa sig under de första 10 minuterna. Sänk sedan till 200 grader och grädda ytterligare 30-35 minuter. Håll lite koll så att bröden under de sista 5 miunterna inte får allt för mycket färg.

Ta ut bröden och stjälp upp på galler och låt svalna i minst 45 minuter innan du ens funderar på att skära upp.

Personligen anser jag att detta bröd ska få vila i minst 12 timmar så att smak och fukt sätter sig rejält innan man skär upp och avnjuter med mycket smör, Cheddarost och en tjock skiva skinka….kanske med Senap och ett tunnt lager Äppelmos….underbar komination av sötma och stryka från Senapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s