Ett mycket lyckat test

För att läsa hela inlägget så klicka på bild och länk nedan (för Er som tittar via Facebook)

Tog och provade följande recept med start Söndag kväll. Det mjöl som jag använde står inom parantes:

Ingredienser:

 • 710g Levaindeg
 • 725g kallt vatten (72,5%)
 • 200g Emmer fullkorn (Warbro kvarn)
 • 600g Vetemjöl (Orga kvarn Blåklint)
 • 100g grovt Rågmjöl (Orga kvarn Blåklint)
 • 100g Rågsikt (Orga kvarn)
 • 15g Olivolja
 • (5 malda Fänkålsfrön)

Lös upp Levaindegen i vattnet för hand eller långsamt i degmaskin. Degkroken till elvisp fungerar nog lika bra.

Tillsätt nu allt mjöl och Olivolja och kör i maskin 10 minuter på lägsta hastighet. Degen ska vara smidig och hålla ihop när du tar en bit och drar isär.

Tillsätt nu 30 gr salt. Använder du flingsalt så öka till 32-34g. Kör ytterligare i 4-5 minuter på lägsta hastighet. Ställ nu bunken åt sidan och låt vila i 1 timme.

Sträck och dra degen från kanterna in mot mitten. Gå hela varvet runt. Låt vila i 30 minuter. Upprepa ”sträck och dra” en gång till. Ställ nu bunken övertäckt med lock eller plastfilm kallt (ej över 8 och inte under 3 ºC). Låt jäsa kallt i minst 8, helst 12 timmar.

Efter långjäsningen så gör du ”sträck och drag” ytterligare en gång och låter den vila i 30 minuter i rumstemperatur. Ta nu upp degen på mjölat bakbord och delar upp i 3 lika stora bitar (använd en våg) och runddriver varje bit. Lägg på en handduk och låt vila i minst 15, helst 25 minuter. Detta för att bitarna ska ”spänna” av.

Nu ska det formas limpor. Det finns hur många sätt som helst att göra detta på. Sök på YouTube efter ”Forma limpor.

Lägg Linnehanddukar i 3 jäskorgar och mjöla dessa noga. Annars finns det risk att degen fastnar i handduken. Svep om handdukarna så att limporna täcks helt och hållet. Låt nu jäsa i 1-2 timmar i rumstemp. Sätt i gång ugnen på maxtemp (min går upp till 285ºC). Har du en baksten ska den vara inne från början. Om inte så ställ in 2 plåtar på varandra. Ställ även en oöm plåt i botten på ugnen.

När ugnen är riktigt varm (Bakstenen ska stå inne i minst 90 min för att bli riktigt het) så stjälper du upp en, eller två (beror på hur stor ugn du har) limpor direkt på bakstenen eller plåtarna. Skär några snitt på ytan. In med bröden i ugnen och häll 1-2 dl vatten i den oömma plåten. Stäng ugnen snabbt och vänta 10 minuter. Nu sänker du till 210-220 och öppnar ugnsluckan några 5-10 sekunder för att vädra ut ångan som vattnet genererat.

Grädda ytterligare 25-30 minuter tills bröden fått rejält med färg (mina fick tyvärr inte det). Ta ut och låt svalna på galler utan handduk. 

Från vänster:

 1. Vallmofrön som topping
 2. Grovt Rågmjöl dito
 3. Grahamsmjöl dito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s