Det bästa receptet enligt mig

Hej vänner, följare och hobbybagare,

Under året som gått har jag i all hemlighet experimenterat fram ett recept som enligt mitt eget tycke är det absolut bästa. Man kan baka ut limpor, ”Formfranska”, Baugetter, frallor eller varför inte ”Grissini”(det sistnämnda har jag dock ännu inte provat ska tilläggas)

Ingredienser:

  • 700g fast Levaindeg gjord på Lantvetemjöl
  • 100g Rågkross som skållat i 250g kokande vatten
  • 700g Vetemjöl
  • 100g grovt Rågmjöl
  • 100g Rågsikt
  • 100g Grahamsmjöl
  • 50g skalade och rostade Sesamfrön
  • 720g vatten
  • 30 g salt

Dag 1, kväll:

Koka upp vattnet och häll över Rågkross. Låt stå över natten, gärna svalt. Rosta Sesamfröna  i  het, torr stekpanna 3-4 minuter, skaka runt så att de rostas jämt. Lägg åt sidan för att svalna. 

Dag 2, morgon, eller kväll som det behagar:

Väg upp vattnet och lägg i Levaindegen och lös upp den  med hjälp av degmaskin. Tillsätt allt mjöl, det skållade Rågkrosset och  knåda i maskin i 8-10 minuter. Tillsätt Sesamfrön och salt, knåda ytterligare 5-6 minuter. Totalt knådningstid omkring 13-16 minuter. 

Låt degen vila i  30 minuter i bunken. Fukta händerna  med vatten och dra samt sträck degen in mot mitten flera gånger. Upprepa detta under 2 timmar med 30 minuters mellanrum. Ställ sedan bunken kallt (inte över 8°C) väl övertäckt  med lock eller plast i minst 10 timmar.

Forming av limpor:

Häll upp degen på väl mjölat bakbord och dela upp i 3-4 lika stora bitar (använd en våg). Runddriv varje bit och låt vila under Linnehandduk i minst 20 minuter, men inte längre än 40 minuter. 

Sedan är det upp till dig vad du vill forma bitarna till. Som du ser på bilden gjorde jag 1 limpa, 1 Baguette och 2 formbröd….det enda formbrödet finns inte med på bild för att det var visst några barn som åt upp det till mellanmål! Baguetten åt jag och frun upp i morse..

Jäs i  rumstemp 2-3 timmar. Baka av vid 275°C med lite vatten i oömt kärl i botten av ugnen i 10 minuter. sänk till 220°C, öppna ugnsluckan några sekunder och grädda ytterligare 30-35 minuter tills innertemperaturen  ligger på 95-97°C.  Ta ut och låt svalna på galler.Skär inte upp innan det går 40 minuter…då förlorar brödet sin fuktighet och blir torrt fort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s