Äntligen kan jag börja

Som jag skrev i min förra uppdatering så gjorde ett elelktrisk fel att jag inte hade tid att baka. Nu i kväll har jag funnit och åtgärdat felet.

Så nu kan jag köra i gång igen.

I morgon bitti sätter jag deg till följande bröd

Pain au Levain blanc
Ett, enligt min åsikt enkelt bröd som dock kräver lång tid på sig om man inte har en färdig Levaindeg i kylskåpet att använda. Jag tänker inte beskriva hur man går tillväga utan hänvisar i stället till Jan Hedhs recept. Notera att den ”Chef” han beskriver tillverkning av ger en vääääldigt stor deg. Jag brukar halvera eftersom jag endast bakar som hobby.

Bröddeg:

  • 200g Levaindeg
  • 750 g Vetemjöl, ekologiskt (INTE Manitoba Cream)
  • 440 g Vatten
  • 22 g Salt

Så är gör du:

Kör ihop allt utom saltet för hand, eller i degmaskin. 15 minuter för hand eller 10 minuter i degmaskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 4-5 minuter för hand eller i maskin.

Låt degen vila i unken 30 minter övertäck med en tallrik eller plastfolie. Oljqa in en plastlåda med neutral olja (jag använder Rapsolja) och häll ned degen i lådan. Vila 30 minuter. Sedan sträck och vik in degen mot mitten från alla kanter. Upprepa 2-3 gånger under totalt 3-5 timmar som degen jäser. Rör helst inte degen de sista 90 minuterna.

Mjöla ett bakbord eller köksbänk med Vetemjöl och hall upp degen. Väg upp 2 lika stora bitar som runddrivs och får vila 15-20 minuter under en kökshandduk av Linne (inte lika tätt som Bomull)

Forma sedan limpor efter behag och lag i mjölade handdukar som lagts i jäskorgar eller sockerkaksformar. Bums in i kylen där jäsningen saktas ned och smakerna kommer utvecklas under´, förslagsvis, 6-8 timmar vid 4-6 grader.

 

Grädda av på förvärmd baksten (275 grader) i mitten av ugnen. Ställ en oöm metallbunke på botten av ugnen med 1-2 dl vatten i. Detta gör att ytan på brödet inte hårdnar direkt utan låter den kvarvarande jäskraften gör att brödet reser sig. Sänk till 220 efter 10 minter. Lufta ugnen 2 ganger under 10 minuter genom att öppna och stänga luckan kort.

Grädda totalt 35-40 miuter tills brödet fått fin färg, eller tills innertemperaturen har nått 95-96 grader

Variation:

Byt ut 150 g av Vetemjölet mot Grahams eller grovt Rågmjöl. Öka då mängden vatten till 460 gr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s