Äntligen!

Har inte bakat ett enda bröd sedan den 5 Maj då jag var ute i stugan i Stockholms skärgård. Det har kliat, skakat,  vibrerat och snudd på gjort ont i händerna då jag inte haft möjlighet att baka.

Men i kväll körde jag igång igen. Eller rättare sagt tidigt i morse då jag tog fram en riktigt sur Levain på 500g. Tog bort allt utom 150g som jag friskade upp med 400g Vetemjöl och 250g vatten.  Blandade 3 minuter och lät stå i bunken med lock över dagen utomhus där det var 10-12°C.

Väl hemma från en hektisk arbetsdag satte jag själva bröddegen med följande ingredienser:

800g Levain enligt ovan
800g Vetemjöl
200g Grovt Rågmjöl
5 malda Fänkålsfrön
50g Pumpafrö
755g Vatten (30°C)
25g Salt

Blandade allt utom saltet  för hand i nästan 5 minuter. Tillsatte saltet och blandade ytterligare 7-8 minuter. Lade ned i oljad plastlåda med lock. Efter 1 timme sträckte och vek jag degen. Sedan kommer jag att sträcka och vika var 30:e minut under 2 timmar. Efter detta kommer jag att dela upp den i lika stora 3 delar (använd våg!), Runddriva, vila 15 minuter och till sist forma och lägga ned i mjölade handdukar som läggs i jäskorgar. Ställer kallt under natten och bakar av i morgon bitti, eller kväll.

Om jag kommer ihåg ska jag lägga ut bild på färdiga bröd i morgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s