Tranbärsbröd på mitt sätt

Nu ni….det finns en följare av min blogg på Facebook (Surdegsbagarn i Stockholm) som fullkomligt är lyrisk över de Tranbärsbröd hon köpt av mig. Så nu tänkte jag dela med mig av receptet:

4-600 g Levain
1000g Vetemjöl/Lantvetemjöl
700-750g Vatten
150g Torkade Tranbär
25g salt

Blanda/knåda allt utom saltet i degmaskin 10 minuter eller för hand i 15 minuter. tillsätta Tranbär, knåda 3-4 minuter, tillsätt salt och knåda ytterligare 4-5 minuter. Häll upp degen i oljad plastlåda. Jäs i 1 timme i rumstemperatur. Sträck och vik 2 gånger under tiden.

Lägg upp på mjölat bakbord, dela i 3 delar, runddriv och forma sedan bröd. Lägg handdukar i jäskorgar som du mjölat (handdukarna alltså!). Lägg ned limporna i korgarna och svep/packa in i handdukar. och jäs kallt (under 10 grader, men över 4 i 8-10 timmar).

Sätt ugnen på minst 250 grader, helst 285 med en baksten i mitten av ugnen i god tid innan du ska grädda bröden. Vänd ned limporna från jäskorgarna på bakstenen, gör några snitt med vass kniv och grädda vid minst 250 grader i 10 minuter. Spraya in lite vatten i ugnen för att få riktigt krispig yta. Sänk till 220 grader och grädda ytterligare 20-25 minuter.

Låt svalna i minst 40 minuter innan du ens funderar på att skära den första skivan!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s