Inspiration och en möjlighet

I dag åt jag lunch med några kollegor i en nyöppnad saluhall i Hammarby Sjöstad. Där visade det sig att de även har ett bageri. Tog en pratstund med en av ägarna om bageriet och passade givetvis på att nämna min blogg här på WordPress och Facebook. Och tänka sig. …..han kände faktiskt till den! Efter lite småpratande så sa han:
-”Du kan ju komma hit och baka på helgerna”
Jag höll faktiskt på att tappa balansen när jag hörde det! Jag? Baka i ett hantverksbageri? Jag blev alldeles varm inombords! Kanske, kanske får jag uppfylla en dröm jag haft under de senaste åren! Jag är otroligt spänd och förväntansfull!
Så på Torsdag ska vi träffas och prata genom detta i lugn och ro.
Jag är tacksam för att jag inte är blyg och osocial!

Så väl hemma kom inspirationen att baka som en ljummen sommarvind över mig:
800g Fast Levain
250g stenmalet grovt Rågmjöl, ekologiskt
750g Vetemjöl, ekologiskt
800g vatten (26°C)
25g Salt

Bearbeta ihop allt för hand under 10 minuter, tillsätt salt och bearbeta ytterligare 4-5 minuter. Låt jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar så att jäsningen kommer igång. Efter 1 timme så vik in degens kanter mot mitten. Upprepa ytterligare 1 gång efter 30 minuter. Ställ sedan kallt (5-6°C) under natten.
På morgonen sätter du upp degen på mjölat bakbord och viker ihop till ett paket. Låt jäsa ca 60 minuter under bakduk. Dela upp i 3-4 lika stora delar, snurra/vrid ett varv. Grädda på het baksten vid 250°C tills de fått bra med färg. Glöm inte att spraya in lite vatten i början av gräddningen för att få knaprig skorpa.

WISH ME LUCK!!!


Skrivet med ro i sinnet och mjöliga händer av Surdegsbagar’n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s