på resande med 1,5kg Levain

På väg igen

Återigen bar det av söderut. Denna gång medelst bil och som resesällskap har jag bla 1,5kg Levain och 4 kg mjöl. Ska ta mig till Ystad i morgon kväll och baka steg 1 av ett Franskt ”klassiskt” Lantbröd med namnet ”Pain de Campaign.

Receptet är otroligt enkelt så länge man har en pigg och frisk Levaindeg. Fast jag tror att man kan baka enligt Autolysmetoden också.

Ingredienser

  • 4-600gr Levain
  • 850g Vetemjöl,  Ekologiskt
  • 150g Grahamsmjöl, Ekologiskt
  • 660 vatten, rumstempererat
  • 22-25 salt

Kör allt förutom salt i maskin på lägsta hastighet i 10-12 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare 3-4 minuter.

Olja in en plastlåda eller stor bunke (minst 4 liter) med raps eller annan neutral olja,  häll ned degen i lådan/bunken, täck med fuktad handduk eller lock och låt vila i 90 minuter. Sträck och vik degen efter 60 och 90 minuter.  Låt vila ytterligare 30 minuter. Nu bör jäsning ha kommit igång.  Har den inte det är det nog inget att oroa sig för. Den kommer senare få många timmar på sig att jäsa.

Häll upp på mjölat bakbord och dela upp i 3 lika stora bitar (använd vågen!). Runddriv bitarna, pudra lite mjöl och låt vila 15 minuet under bakduk eller handduk.

Nu ska bitarna formas till limpor. Enklaste sättet är att försiktigt dra ut degen till en rektangel och vika enda långsidan mot den andra. Men det finns MASSOR av olika sätt att forma limpor. Kolla Youtube. Sök på typ. …”Shaping loaf ” eller liknande

Lägg Linnehanddukar i 3 jäskorgar och sikta ett tätt lager med Vetemjöl i samtliga. Lyft nu försiktigt över limporna och lägg dem i jäskorgarna med skarven uppåt. Vik in handduken över degen, men inte för tätt. Är ytan på degen kladdigt kan man pudra lite mjöl på innan man viker över handdukarna.

Stoppa in i plastlådor, eller plastpåsar och bums in i kylen eller annan plats som är kallare än 8°C. Låt jäsa I 8-10 timmar.

Grädda /baka av

Förvärmd ugnen till 275-285°C med baksten eller dubbla plåtar i från början. Med baksten måste du vänta ca 15 minuter från det att ugnen är varm innan du kan lägga in degarna.

Vänd upp 1 eller 2 degar på bakstenen eller plåtarna, ställ en liten och oöm plåtbunke med vatten i botten av ugnen. Sänk temperaturen till 200-225°C efter 10 minuter.  Öppna och stäng luckan efter ytterligare 10 minuter före att lufta ut överskott av ånga. Grädda i totalt 30- 35 minuter till brödets innertemperatur är 96°C och då det får fin färg.

Ta ur, lägg på kallt galler och låt svalna i minst 40 minuter innan du ens funderar på att sköta den första skivan!

Detta bröd är  att mycket gott  tillsammans med Fikonmarmelad,  Gryereost eller bara med riktigt bra smör.

Har tyvärr ingen bild på någon bröd idag. Så ni får nöja er med en bild av den utsikt jag hade sommaren 2015 när jag vaknade strax före 5 och gick ut för att inte väcka familjen när maskinen knådade degen…tjo hej. ..I morgon är det Måndag!!

wpid-20150704_084526.jpg
Tidig morgon i Sjöstugan ute i Stockholms skärgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s