Resultat av återgång till det ursprungliga

Skrev för några dagar sedan att jag skulle baka Stureby Levain från Pain de Martin. Men så blev jag förkyld så fördegen stod 3 dygn i kylen. Den hade alltså blivit alldeles för sur att baka med. Så i går kväll hällde jag av 50% och blandade in 75g vatten och lika mycket Vetemjöl. Lät stå övertäckt skåpet ovanpå kylskåpet 3 timmar och voila. ..den hade rest sig och bildat massor av bubblor.

Nu tillsatte jag knappt 800g Vetemjöl, 450g vatten och knådade på låg hastighet i 15 minuter, tillsatte 2,1% salt och knådade  ytterligare 5 minuter. Hällde över degen i lätt oljad plastlåda från Clas Ohlson (med lock) och efter 1 timme sträckte jag in degen mot mitten från alla kanter. Upprepade 2 gånger under de följande 2 timmar. Total jästid  rumstemperatur blev alltså 3 timmar.

Sedan formade jag limpor på mitt eget vis och la ned i mjölade handdukar i jäskorgar. Dessa sattes ned i plastlådor med lock och till sist ut i kylan. Alltså inte utomhus i minusgrader då, utan i kallförrådet där det är 6 grader. Efter knappt 12 timmar tig jag mod till mig och gräddade dem 10 min vid 250°C i förvärmd ugn med baksten i. Ångfunktionen i min ugn är otroligt bra. Sänkte till 200 och efter totalt 35 minuter så var de klara. Nu väntar jag 45 minuter så att bröden får ligga till sig och svalna.

image

Skrivet med ro i sinnet och mjöliga händer av Surdegsbagar’n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s