Åter till det ursprungliga

Efter att i två månader i princip uteslutande bakat endast ljusa bröd med Levain som jäsmedel tänkte jag i går morse på hur jag gjorde i början…insåg att det faktiskt är över 3 år sedan jag startade baka Äkta Surdegsbröd!

Jag bakade då enligt principen ”Fördeg-bröddeg”. Detta sätt åtgår det mer tid från satt fördeg till färdigt bröd då fördegen ska stå och växa till sig under 10-12 timmar och själva degen jäsa i 3-4 timmar (om man bara jäser i rumstemp det vill säga). Total tidsåtgången ca 13-16 timmar. Resultatet blir ett luftigt och gott bröd. 

Men så lärde jag mig baka med Levain…vilken skillnad! Aromatiskt, mer smak och ett bröd med många små porer. Varmjäser man deg baserad på Levain går det att få ett färdigt bröd på omkring 7-9 timmar. Men kalljäste man upp till 36 timmar, eller längre så får man ett avsevärt mer smakrikt bröd. 

I går morse bestämde jag mig för att baka bröd på det ”gamla” viset/sättet…men så kom förkylningen till mig. Jag dom ALDRIG brukar vara förkyld annat än i början av November. 

Så den där fördegen jag satte i måndags morse…den får stå i kallförrådet till jag är frisk igen.

Ha det bäst alla ni hemma-, hobby- och proffsbagare!
wpid-20150212_234431_björnskogsgränd.jpg.jpeg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s