Allhelgonahelg eller Halloween?

Har i många år funderat på kommande helg och dess traditioner och ”firande”. Jag tycker att det mer och mer sällan talas om att det är ”Allhelgonahelgen” som infaller sista helgen i Oktober. De flesta talar om att fira ”Halloween”. Är övertygad om att det är få som känner till att Halloween inte har så mycket att göra med Allhelgonaafton eller Allhelgonadagen.

Halloween har sitt ursprung från Irland och delvis Skottland där det sannolikt var så att Kelterna fick kontakt med Vikingar som under sina färder kom till Storbritannien och togwpid-20150721_205914.jpg med sig sina traditioner och sedvänjor så som ”Höstblot”.

Att sedan Halloween har fått ett stort fäste i USA beror sannolikt på att under svält- och nödåren under 1840-talet från Irland/Skottland utvandrade folk till USA och tog med sig traditioner och firandet av Hallowe’en eller All Hallow’s Eve (”Allhelgonaafton”)

Ja just det….jag tar en paus i bakande denna Allahelgonahelg. Åker ut till stugan i Stockholms Skärgård för att ta upp båten som i vår kommer att döpas till ett mycket passande namn…..som avslöjas förhoppningsvis under Påsken 2016!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s