Lite formbröd

Ungarna äter helst onyttigt bröd som industrin ”bakat” och fullt med tillsatser och Jäst. Visst kan de uppskatta vissa bröd som jag bakat, men föredrar tyvärr det från butik. Så jag har ett tag funderat på hur jag ska kunna få till ett bra, lagom luftigt och smakrikt formbröd som går att rosta. I tanken har jag haft en mycket lös, nästan flytande,  deg baserad på Råggrund och Rågsikt. I dag gjorde jag ett första prov:
Fördeg:
200 g Rågsurgrund
200 g vatten
120 g Rågmjöl, ekologiskt
Blandade nog och ställde varmt 8 timmar

Botgöring:
600 g vatten
720 g Rågsikt
120 g Rågmjöl
80-120 g Vetemjöl
18 g Salt
2 tsk Hel kummin

Blanda alla ingredienser 3-4 minuter till en jämn smet i en stor bunke. Täck men lock och låt jäsa till nästa dubbel storlek vilket kan ta upp till 4 timmar. Smörj två 1/2 liters brödformar och lägg/skrapa ned degen. Fukta en matsked och jämna till ytan med dess undersida så  den blir slät. Strö över lite grovt Rågmjöl och Vallmofrön. Sätt ugnen på 250°C. Täck formarna med handduk och låt jäsa ca 1 timme tills degen rest sig någon centimeter och små hål bildats på ytan. Sätt in formarna i mitten av ugnen på ett galler och spraya in vatten med en blomspruta  eller lägg isbitar i en oöm form i botten av ugnen. Efter 10 minuter sänker du til 200°C och gräddar ytterligare 45-50 minuter, eller tills bröden är 98°C i mitten. Ta ut ute formarna och låt svalna minst 30 minuter innan det skärs upp.

Mina bröd sprack tyvärr upp. Det beror sannolikt på att jag hade 130 g Vetemjöl i då jag tyckte att smeten var lite väl lös.

Men vackra blev de. I morgon får ungarna testa och ge sitt utlåtande!

image

Skrivet med ro i sinnet och mjöliga händer av Surdegsbagar’n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s