Dags för Pizza med godaste botten någonsin!

Pizza på surdegsbotten
Pizza på surdegsbotten

Detta recept har jag bakat pizza på ett antal gånger. Mot mina principer innehåller den jäst i sin originalform. Har gjort utan jäst men då måste man börja ca 24 timmar innan man ska grädda. Receptet räcker till en stor pizza (hel ugnsplåt) eller 2 mindre.

Morgon:

 • 50 gr Vetesurdegsgrund (bubblig & ”pigg”)
 • 10 g Olivolja
 • 130 g vatten (ca 25 grader )
 • 4-5 g Jäst
 • 200 g Vetemjöl (helst Ekologiskt, annars Vetemjöl special)
 • 50 g Durumvetemjöl
 • 15 g salt (gärna oraffinerat)

Blanda Surdegsgrund, olja och vatten noga. Smula ned Jästen och blanda noga. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda med träslev ett par 4-5 minuter. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord/bänk och knåda för hand ett par minuter. Och med ordet knåda menas INTE att degen ska kramas. Utan sträck degen från dig och vik tillbaka mot dig. Rotera degen 90 grader och gör om samma sak. Upprepa detta 7-8 gånger. Olja sedan en bunke med lite olivolja och lägg ned degen, täck med plast eller tätt lock och jäs i kylskåpet ett par 4-6 timmar.

Eftermiddag/kväll

 • 1 Vitlöksklyfta
 • 2msk olivolja
 • 300 gr passerade tomater
 • 5 g Balsamvinäger
 • 5 g Honung
 • Salt och grovmalen svartpeppar efter behag
 • Mozzarella, helst riven
 • Valfri topping (jag älskar parmaskinka, parmaskinka, och rödlök

Hacka vitlök och fräs i olja 2-3 min, tillsätt tomat, balsamvinäger, och Honung. Låt koka ihop på låg värme i minst 10 minuter under lock. Ta av locket och koka ytterligare 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Nu är det att sätta igång ugnen på 275 g. Har du ingen baksten (rekommenderas VARMT!) så sätt in dubbla plåtar på varandra.

Ta fram degen ut kylen och sträck och vik den ett par 2-3 gånger. Platta ut lite innan du kavlar ut till önska storlek. Kavla gärna på bakplåtspapper så blir det lättare att hiva in den i ugnen. Under kavling så vänd och mjöla lätt. Se till att det finns mjöl på på sidor så fastnar den inte så lätt. När önskad storlek uppnåtts så tryck till med fingrarna 1cm innanför kanten.

Fördela tomatsåsen jämt men lämna kanterna. Lägg på ost och topping. Jag brukar lägga på osten sist så den täcker all topping.

Dra över bakplåtspapperet på en kall plåt och låt den glida över till den varma bakstenen eller de dubbla plåtarna i ugnen. Baka 15-20 minuter tills den fått färg. Som en extra finess kan man garnera med färska Oregano, Ruccola eller spenat.

Kanske ska påpeka att bilden i detta inlägg är inte på en pizza bakad av mig…..
Är och njut!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s