Det enda som jag hinner…

Just nu så har jag lite väl mycket på gång. Ett förråd vars tak läcker som ett såll, skolstart och jobbresor.

Surdegsgrunderna vilar i kylskåpet, men har satt en fördeg som ska bli till 4 st Surdegsbröd med lite olika sorters mjöl.

Fördeg, dag 1 kväll:

  • 120 gr Surdegsgrund på Vetemjöl (uppfriskad 2 timmar före)
  • 250 gr ljummet vatten
  • 170 gr Vetemjöl (Orga kvarns Blåklint)
  • 70 gr Dinkel grovt Virvelmjöl /Warbro kvarn)

Blanda allt mycket väl i stor bunke. Ställ varmt (minst 23 grader, men inte varmare än 30) under 8-12 timmar tills fördegen börjar bubbla.

”Botgöring”, morgon/förmiddag dag 2:

  • 750-800 gr Vetemjöl (Orga kvarn Blåklint)
  • 450 gr vatten
  • 20-24 gr salt, gärna oraffinerat

Börja med att hälla på vattnet över fördegen och blanda lite. Häll sedan på nästan allt Vetemjöl och blanda för hand, eller med degmaskin/knådningsmaskin i ca 3 minuter. Om degen verkar för lös så tillsätt resten av mjölet- Blanda/knåda nu i ytterligare 6-7 minuter. Tillsätt sedan saltet och blanda tills sist i 2 minuter.

Stjälp upp degen i oljad plastlåda och låt ligga med ett lock på. Jag köpte lådor på 14-15 liter på Clas Ohlsson. Locken som tillhör är hyfsat tätt. Låt degen vila i 1 timme och därefter viker och sträcker du den var 30:e minut. Vik från höger till mitten, vänster till mitten, uppifrån till mitten och nedifrån till mitten. Egentligen spelar det ingen roll hur du viker och sträcker. Det viktigaste är att du sträcker degen rejält. Upprepa detta moment 3-4 gånger under de 3-4 timmar som degen jäser. Efter sista vikningen brukar jag forma 2 limpor genom att dela degen i två delar och sträcka (INTE knåda) ut dem till rektanglar. Sedan viker jag en långsidan mot den andra som jag sedan låter jäsa i kylskåpet i upp till 12 timmar i väl mjölade Linnehanddukar i jäskorgar. Men vill man inte kalljäsa går det säkert bra att baka av direkt, se nedan.

Sedan är det ”bara” att baka av. Sätt in en baksten, eller dubbla plåtar i ugnen som du sätter på 275 grader. Ställ in en oöm skål i metall i botten på ugnen (om din ugn inte har ångfunktion alltså). När ugnen nått inställd temperatur väntar du ytterligare 15 minuter. Sedan lägger stjälper du varsamt över en, eller båda degarna på bakstenen eller plåtarna. Häll i ca 1 dl vatten i skålen som du ställt på botten av ugnen. Stäng luckan och sänk till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och öppnar ugnsluckan ett par 5 sekunder var 5 minut för att vädra ut överflödig fukt. Efter en totalt baktid på 35-40 minuter så bör brödet ha en innertemperatur på 94-96 grader……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s