Hemma i huset igen

Kom hem i förrgår och insåg att semestern är slut. Har haft drygt 24 timmar helt utan att baka. Men i kväll gav jag mig på en rejält stor deg på 650g vatten, 1,1 kg mjöl och 32g salt blandat med ca 175-200g g pigg och bubblande surdegsgrund på Vetemjöl. Inget direkt knådande utan bara låta tiden göra sitt. Kallas tydligen autolys av någon anledning. Det jag kommer att göra är att blanda alla ingredienser och låta degen vila 1,5 timme innan jag tar ut den och viker samt drar den på bakbordet. Efter det formar jag två bröd som lägges i väl mjölad handdukar som placerats i jäskorgar. Sveper in korgarna i handdukar och sedan i plastpåsar. Dessa ställer jag sedan efter 1 timme in i kylskåp under minst 12 timmar. Om de har jäst gott nog under natten bakat jag av i morgon bitti. Om inte får de jäsa till kvällen i stället. Räcker inte det så får den jäsa ytterligare 12-14 timmar.

Notera att jag bara testat att baka på detta sätt en enda gång tidigare. Och då gick det inte bra alls. Fick låga, hårda bröd.

Att baka med surdeg är underbart. Man kan baka efter antingen ett par få timmar, eller vänta 24 eller 36 timmar. Det gör inget. …smaken blir bara bättre ju längre degen får jäsa!!!

Skrivet med ro i sinnet och mjöliga händer av Surdegsbagar’n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s