Det rullar på

Efter knappa 24 timmar inne i storstaden så kom jag tillbaks ut hit till @Hagede och @Hagedehembageri. Med mig och båten kom regnet. En granne frågade i Fredags om jag bakade grovt Rågbröd och det är vad som är på gång tills i morgon eftermiddag. Skållade 200 g Rågsikt från Orga kvarn med 300 g kokande vatten. Redde en surdeg på 180 g Rågmjöl, 100 g Rågsurgrund och 300 g ljummet vatten och ställer lagom varmt under natten.

I morgon bitti gör jag degen genom att tillsätta 450 g vatten, 475 g Vetemjöl (Blåklint), 330 g Rågmjöl, en näve hela Linfrön och det skållade Rågkrosset . Kör allt i degblandaren ett par 8-9 minuter. Vill man ha lite sötma kan man nu lägga i 100-150 g Russin samtidigt som man tillsätter 22 g salt och blandar ytterligare 2 minuter. Annars struntar man i Russin och bara tillsätter saltet.

Efter det ska degen jäsa allt från 3 till 6 timmar beroende på rumstemperatur.

Det är en externt kladdig deg ska ni veta. Kräver att man smörjer 2 avlånga brödformar (1,5 liter) som man sedan verkligen häller degen i. Ett bra tips är att man använder dubblar slevar, eller ”Slickepottar” (vem myntade det ordet förresten?).

Nu låter man degen vila 20 minuter under bakduk. Lyft av den och strö över hela Solrosfrön  (ca 100 g) och lägg över bakduken igen. Sätt nu ugnen på 275°C med ett galler strax under mitten. Ställ även in en oöm plåt/låg metallbunke i botten av ugnen samtidigt.

Efter 1-2 timmar bör degen har rest sig 2-3 centimeter och små hål har bildats. Sätt in formarna med degarna i ugnen på gallret och häll i ca 1 dl vatten på/i plåten/metallbunken som du ställde på botten av ugnen.

Sänk till 200°C efter 6-7 minuter och grädda ytterligare 50-55 minuter. Brödet är klart när det har en innertemperatu på 97-98°C. Jag brukar sällan kontrollera med termometer men är man osäkert så är det ett bra sätt att få till ett saftigt bröd

Ta ut bröden och stjälp på galler och låt svalna i minst 12 timmar innan du skär upp.

Rekommenderar att ni avnjuter detta bröd med Fikonmarmelad och en ost med sting i. Ljuvligt!!!

Å regnet fortsätter falla. …

image

Skrivet med ro i sinnet och mjöliga händer av Surdegsbagar’n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s