Monsterbröd utan egentligt recept

Jag kastade i ca 1 liter vatten, ca 1000 gram Dinkelmjöl, blandade till en slät smet. Kastade i ytterligare 600 gram mjöl, ca 250 gram välmatad och uppfriskad surdegsgrund (vete) och 47 gram salt. Blandade frenetiskt under 2-3 minuter. Lät sedan allt stå i rumstemperatur 2 timmar under lätt fuktad handduk (fick fukta ytterligare efter 1 timme). Sedan körde jag lite kattknådning och då kände jag att degen liksom vaknade till liv. Lät den vila ytterligare 1 timme innan jag delade den i 2 lika stora delar och la ned i väl mjölade kökshanddukar och sedan i 2 runda jäskorgar (större varianten). Svepte in i handdukar och in i plastpåsar (har inga tillräckligt stora plast lådor). Lät stå framme 1 timme för att till sist ställa in i kylskåpet. Normalt har jag 4 grader där, men nu valde jag att höja till 7 grader. Efter 18 timmar kikade jag på degarna som hade börjat resa sig något. Efter 24 timmar så började jag bli orolig att de skulle jäsa över korgarnas kanter. Efter 36 timmar hade så skett. Så snabbt på med ugnen på 260 grader, in med bakstenen och efter 1,5 timme var stenen 220 grader varm och då stjälpte jag upp första brödet och snittade en ”Serpentin”. På med ångfunktionen i ugnen under 5 minuter samtidigt som jag sänkte till 230 grader (max temp i min ugn med ångfunktionen i gång). Efter 10 minuter höjde jag till 250 grader och lät brödet stå inne tills jag hade en väldigt mörk och frasig, knaprig skorpa.

Alltså…resultatet blev jag så otroligt imponerad av….knappt någon knådning….tog kanske 8-9 minuter av min tid. Vilket bröd!!!2015-06-23 00.16.51
2015-06-23 17.36.17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s