Lite bröd igen

Läste lite i några av Sébastien Boudet’s många böcker och blev inspirerad och gjorde dessa bröd med följande ingredienser som då består av ca 65% vatten och 10% Vetesurdegsgrund:
650 g vatten
100 g Vetesurdegsgrund (friskade upp den med lite vatten och Vetemjöl 3 timmar före)
900-1100g Vetemjöl från Orga Kvarn
30 g salt (ej grovt)
Dag 1:
Blandade i 450 g av mjölet i vattnet tillsatte surdegen och blandade för hand 3-4 minuter till jag hade en slät klumpfri och ganska tjock smet.  Ställde ovanpå kylskåpet under natten.

Dag 2:
Hällde i saltet och ca 550 g av det återstående mjölet och jobbade ihop degen med träslev och i slutet med händerna. Jag tillsatte ytterligare mjöl då degen var alldeles för lös och nästan rinnande. När jag fått en homogen och jämn deg lät jag den vilja under 30 minuter i rumstemperatur.

Knådning…eller egentligen handlar det inte om knådning utan att sträcka och vika degen. Hällde up degen på lätt mjölat bänk delade i lika stora bitar och utförde det som kallas kattknådning 4-5 gånger. Det gjorde att jag fick oerhört smidigt degar som jag till sist runddrev till runda släta bröd. Lade dessa med skarven upp i extremt väl mjölade handdukar som jag lagt i jäskorgar. Dessa packades in i lätt fuktade handdukar och fick stå i rumstemperatur i 1,5 timme. Sedan ut i förrådet där det var 12°C under 7-10 timmar.

Väl hemma efter arbetet så sattes ugnen på 250°C (över och undervärme). Ett galler på nedre falsen och där på en gjutjärnsgryta som är väl diskad så att inget fett eller liknade finns kvar. Då tar brödet smak av det som tidigare lagats i grytan. Jag har en gryta som bara används till att baka i. När ugnen var varm så tog jag ut grytan, men lät locket ligga kvar. Hällde ned den ena degen i grytan och snittade lite på måfå. Snabbt in i ugnen igen och på med locket. Efter ca 30 minuter kikade jag på degen och den hade rest sig rejält. Tog bort locket och sänkte till 235°C. Gräddade ytterligare 25 minuter.  Vädrade ugnen var 5:e minut till brödet har fått en rejält gräddad skorpa. Just nu står det och svalnar på ett galler. Bilden är alltså ett ”montage”

image
Ljust Grytbröd

Postat med WordPress för Android

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s