Ett misslyckande kan leda till framgång

Tänkte testa på det omtalade och i Bagarkretsar, välkända ”6-minutersbröd” som Sebastien Boudet som driver bloggen  Brödpassion så fint visar i bl.a en video på Youtube.

Det är ett i princip helt ”knådfritt” bröd där man, enligt videon, bara lägger ned 6 minuters arbete.

Ingredienser
650 gr vatten
1 kg ekologiskt Vetemjöl ”Special”
30 gr oraffinerst salt (funkar utmärkt med vanligt bordssalt också)
Ca 120-140 gr Vetesurdeg (hur du gör en sådan kommer i nästa inlägg)

Gör så här:
Blanda i salt och ca 700gr av mjölet med hjälp av en träslev. Tillsätt all vetesurdeg och blanda noga med hjälp av träsleven. Tillsätt sedan resten av mjölet och blanda tills du arbetat in allt mjöl, ca 3 minuter. Täck med bakduk och låt degen vila 1 timme. Detta kallas Autolys. När timmen gått så ta lite av degen mellan tumme och pekfingret och dra ut dem. Det ska vara smidig och inte gå sönder. Nästan lite gummiaktig konsistens.

Häll upp på lätt mjölat bakbord. Nu ska den väcka till liv genom s.k Kattknådning. Men det är så svårt att göra så jag brukar sträcka degens kanter in mot mitten 2 gånger och forma en rund jämn ”bulle”. Ta fram en jäskorg eller stor rund brödkorg. Lägg på en linnehandduk och mjöla den rejält med Vetemjöl. Lägg sedan i ”bullen” med det som blur undersidan uppåt och bädda sedan in den

image
Övergräddade och kollapsade 6-minutersbröd

med handdukar. Ställ sedan, om du har, degen i plastlåda med lock. På med locket och in i kylskåpet där den nu långsamt får jäsa i minst 12 timmar.

Nästa dag så sätter du ugnen på 250 grader. Har du ingen baksten så sätt in dubbla plåtar på varandra. När ugnen är varm så tar du ut plåtarna lägger på bakplåtspapper och stjälper upp degen. Gör ett psr fina snitt med vass kniv på ytan ogh ställ in i mitten av ugnen direkt. Spraya vatten längst ned och stäng snabbt. Baka av i ca 40 minuter tills ytan är gyllenbrun eller innertemperaturen är ca 95 grader. Ta ut och låt svalna ca 45 minuter på ett galler. Skär sedan tjocka skivor och ha på endast smör….

Och ett gått råd…..glöm inte brödet i ugnen för länge för då der de ut som på bilden. Dessa gräddades i 1,5 timme i 250 grader….

Postat med WordPress för Android

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s