Lördagmiddag med hembakat Levain

Tidigare i veckan fick jag SMS från en familj vars dotter gick i samma klass som min för en tid sedan. De skulle ha gäster till helgen och de beställde 2 Levain. Så jag började i tidigt, tidigt i fredags morse med att sätta själva surdegen på rester från ett tidigare bak med vildjäst. Tog 150 gr av det överblivna, blandade i 290 gr Vetemjöl Special och 200 gr ljummet vatten och ställde ovanpå kylskåpet där det är nästan 28 grader varmt. Och på 2 timmar har jag fått en bra surdeg som dubblat sin storlek. Ställde in denna deg i kylen under dagen.  På  kvällen blandade jag i 550 gr Vetemjöl special, 600 gr av surdegen och 395 gr ljummet vatten. Knådade i 15 minuter, tillsatte 22 gr salt och knådade ytterligare 2 minuter. Ned i lättoljad plastlåda och lät jäsa i rumstemperatur 2 timmar, vek ihop och sträckte degen var 30:e minut sedan skjutsades den, efter ytterligare 1 timmes jäsning  in i kylskåpet. På lördag förmiddag formade jag 2 limpor genom runddrivning och la ned dem i mjölade kökshanddukar och ned i brödformar på 2 liter. De fick jäsa 3 timmar i rumstemperatur och till sist 3 timmar i kylen. Nu om 15 minuter ska dessa bakas av och levereras till familjen 10 minuter innan deras gäster kommer. Då är de lagom varma för av avnjutas.

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s