Del 2; Bröd bakat på Vildjäst

När väl Vildjästen fått kraft, vilket den bör ha fått efter dag 5 enligt föregående inlägg i bloggen, så är det dags att börja skapa en surdegsgrund som efter 3 dagar blir ett härligt luftigt runt bröd.

Dag 1, förslagsvis på morgonen
30 gr Vetemjöl Special
18 gr Vildjäst
12 gr ljummet vatten

Blanda i en burk med tätslutande lock och låt stå i 10-12 timmar på varm plats, helt 23-25 grader. Den bör ha börjat bubbla något innan du påbörjar nästa steg;

Dag 1, eftermiddag/kväll
Blandningen från morgonen (som ska ha vuxit till sig bra)
30 gr Vetemjöl Special
25-27 gr ljummet vatten

Blanda noga och ställ varmt i 12 timma med locket på.

Dag 2, morgon
Blandningen från kvällen före
500 gr Vetemjöl Special
340 gr ljummet vatten

Nu krävs det en betydligt större bunke att blanda i, minst 3 liter. Rör noga samman allt med en träslev, eller i degmaskin, under ett par minuter. Låt den sedan stå i rumstemperatur under dagen, men kolla av den emellanåt så att den inte kollapsar. Då har den blivit för sur och tappat sin jäskraft. Så 12 timmar kan vara i överkant om man har lite för varmt i rummet.

Dag 2, eftermiddag/kväll
600 gr av blandningen från morgonen
615 gr Vetemjöl Special
400 gr ljummet vatten
22 gr Salt

Blanda alla ingredienser utom saltet med hjälp av en degblandare i 10 minuter. 8 på låg hastighet och 2 med lite mer fart. Tillsätt saltet och kör ytterligare i 2-3 minuter. Degen ska ha bra spänst och släppa från bunkens kanter. Känns den inte klar så låt den vila några minuter och kör sedan ytterligare 2-3 minuter. Smörj en plastlåda (ca 14 liter brukar vara bra) med Rapsolja. Lägg degen i lådan med locket på och låt den nu jäsa i 5-7 timmar i rumstemperatur. Efter 1 timme ska degen vikas. Från höger in mot mitten, från vänster in mot mitten. Hur man gör spelar ingen roll. Det viktigaste är att du sträcker degen i alla riktningar. Upprepa vikningen med 30-340 minuters mellanrum. Degen bör jäsa till dubbel storlek och kännas luftig och ha bra spänst.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Sätt in dubbla plåtar ovanpå varandra och en liten, oöm, form i plåt i botten på ugnen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre lika stora bitar. Strö över lite mjöl och lyft försiktigt över degklumparna till bakplåtspapper. Ta ut plåtarna ur ugnen och med hjälp av bakplåtspappret drar du över degarna på de heta plåtarna. Skjutsa in i ugnen och häll och kopp vatten i formen som du ställt på botten av ugnen. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter ca 10 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ut fukten var 5 minut genom att öppna luckan 5 sekunder. Efter en total tid på ca 30 munter är bröden klara. Kontrollera gärna med termometer att innertemperaturen är ca 95 grader.

Stäng av ugnen och öppna luckan. Efter 5 minuter tar du ut börden och låter dem svalna på ett galler. Efter 40 minuter är det bara att skära en tjock skiva och lägg på ett lager smör och kanske en skiva ost!

Lycka till!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s