Del 1; Bröd bakat på Vildjäst

2014-10-05 22.11.10

Tänkte delge ett av de mest tidskrävande recept jag bakat bröd från. Bara att få till själva jäsgrunden tar 4-5 dagar att få bra kraft i. Men när väl den är klar så går den otroligt bra att baka med. I dag börjar jag med att beskriva hur man får till själva Vildjästen.

Dag 1:

10-12 torkade Fikon
1 msk flytande Honung
2-3 msk strösocker
250 gr ljummet vatten

Dela Fikonen i mindre bitar och blanda samman alla ingredienser, helst i glasburk med tättslutande lock, så man kan se vad som händer. Ställ burken varmt. Antingen i skåpet ovanför kylskåpet (om man nu har ett sådant), eller på en fönsterbräda över ett element.

Dag 2, 3, 4 och kanske 5

Skaka burken försiktigt varje morgon och kväll. När frukten flutit upp till ytan, eller man ser bubblor stiga i blandningen, är vildjästen klar. Det är en härlig doft likt Likör. Denna doft blir kraftigare under förvaring. Se till att förvara vildjästen i en burk med tätt lock i kylskåpet. Min vildjäst startade jag i Oktober 2013 och den lever och frodas fortfarande. Snart är det dock dags att starta en ny eftersom den snart är förbrukad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s